Как се разделя козметиката за лице? Всички продукти за грижа за кожата са разделени на няколко вида според тяхното действие.

Почистващи средства и козметика за лице

Това са средства, които премахват грима, замърсяванията и мъртвите клетки по лицето, шията и деколтето.

Тоникът като вид козметика за лице, възстановява PH баланса и извършва по-дълбоко почистване. Това е много важен етап от грижата, на който не винаги се обръща необходимото внимание. В резултат на това кожата, която не е готова за овлажняване и подхранване, може да се зачерви и да се появи обрив.

Овлажнителите като част от козметиката за лице, не само ще наситят кожата с влага, но и ще я задържат там. Важно е да изберете продукти не само за състоянието на кожата в грижата за лицето, но и за времето на годината.

Подхранващите вещества от козметиката за лице, помагат на овлажнителите да задържат влагата, омекотяват кожата и я снабдяват с полезни микроелементи и витамини.

  • Protective ще помогне в борбата с ултравиолетовите лъчи, които състаряват кожата и причиняват нейните заболявания.
  • Анти-стареенето ще помогне в борбата с бръчките, ще стегне контурите на лицето, ще направи кожата еластична.
  • Избелващите продукти за лице ще помогнат в борбата с възрастовите петна.

Според формата на производство

Колкото по-напред, толкова повече нови форми на козметика се появяват. Но това са най-често срещаните.

Как се разделя козметиката за лице?

  1. За повърхностно почистване козметиките за лице са: твърд или течен сапун, гел, мляко, пяна. Всички продукти от козметиката за лице премахват грима и естествените замърсявания, успокояват кожата. Подходящ за ежедневна употреба.
  2. Скраб, пилинг, гомаж – средства за лице за дълбоко почистване. Освен това гомажът е подходящ за чувствителна кожа, тъй като съдържа най-малките почистващи частици. Подходящи са за използване 2-3 пъти седмично или според препоръките, посочени на опаковката.
  3. Лосион или тоник за лице се прилага след повърхностно или дълбоко почистване. Средствата облекчават дразненето и възпалението, подготвят кожата за нанасяне на овлажняващи и подхранващи средства.

Кремовете, маските, балсамите за устни са тази козметика за лице, която е  от най-популярните средства за овлажняване и подхранване. Те насищат кожата с влага и я задържат, подхранвайки я с витамини и хранителни вещества.

Серумите и кремовете с SPF изпълняват защитни функции в козметиката за грижа за лице.

По функционалност как се разделя козметиката за лице