Защита на черния дроб

Глутатионът поддържа здравето на черния дроб, като неутрализира оксидативния стрес, който може да доведе до чернодробно заболяване. Той играе важна роля в детоксикацията на черния дроб и защитата на неговите богати на сяра антиоксидантни пътища.

При излагане на вредни вещества, се наблюдава производство на глутатион от черният дроб, за да предотврати увреждане. Храните с високо съдържание на наситени мазнини са един от факторите. Това производство на глутатион обаче е ограничено. След като изтече, ниското съдържание на глутатион ще направи черния дроб по-податлив на увреждане. Тъй като глутатионът намалява увреждането на черния дроб в клетките, повишаването на нивата може да помогне за предотвратяване на по-сериозно увреждане на черния дроб.

При Рак

Глутатионът има дълбок ефект върху деленето и оцеляването на раковите клетки. Неговият дефицит води до повишени увреждания от оксидативен стрес, свързан с прогресията на рака.

Изследователите са открили значителна връзка между увеличения прием на глутатион и намаления риск от рак на устата и гърлото. Глутатионът също може да помогне за намаляване и възстановяване на щетите от лекарства за рак. Но не е толкова лесно.

Глутатионът като цяло е добър човек. Злонамерените клетки обаче са се научили да използват това. В този смисъл глутатионът може да бъде както добър, така и лош, когато става въпрос за рак:

  • Добро: Глутатионът е от решаващо значение за премахването и детоксикацията на канцерогените. Недостигът му може да предизвика растеж на рак.
  • Лошо: Ракът може да повиши нивата на глутатион, който защитава раковите клетки и повишава тяхната устойчивост към лекарства за химиотерапия.

Както винаги, перфектният баланс е наложителен. Поддържането на здрави нива на глутатион вероятно ще помогне за предотвратяване на повече, отколкото в борбата срещу рака след рак.

Ние сме Клиника Ревив София – гр. София, ул. Хенрих Ибсен №13, South Park Building, срещу Paradise Center.  За контакт – Телефон: +359 (0)876 442 445.

Здраве на сърцето и глутатион

Ниската активност на глутатион пероксидазата, както и ниските нива на системен и сърдечен глутатион, се свързват с висок оксидативен стрес и повишен риск от сърдечни пристъпи.

Сърдечно-съдовите заболявания се причиняват до голяма степен от оксидативния стрес в тъканите на сърцето. Може би това е причината инсулиновата резистентност, нарушен глюкозен толеранс и диабет (3 състояния, които причиняват оксидативен стрес) са свързани със сърдечни удари.

Глутатионът може да помогне за намаляване на тези реактивни видове и от своя страна да ограничи риска от инсулт или инфаркт.

Производство на глутатион и защита на органи