Развод без вина, полезна информация от семеен адвокат с богат опит по темата.

Развод без вина

Разводът без вина е най-голямата промяна в семейното право от десетилетия и включва изцяло нов набор от процедури. Както обяснява семейният адвокат от Троян Калоян Доков, той също така изисква практикуващите да променят подхода си, когато разговарят с клиенти.

Много адвокати са водили усилена кампания за развод без вина. В резултат на това виждаме и разбираме очевидните предимства, но това може да не е винаги същото за нашите клиенти.

За тях разводът ще бъде болезнен и стресиращ процес, независимо от приложимото законодателство. Една мръсна лекция за това как законът без вина е най-доброто нещо, тъй като нарязаният хляб едва ли ще предложи много комфорт.

Премахването на необходимостта от разпределяне на вина със сигурност е отдавна закъсняло, но то носи собствен набор от предизвикателства. Това включва липсата на възможност за страна, която е потърпевша, да разкаже своята страна на историята си в подробности за развода. Те също така не могат да обвиняват партньора си, когато се чувстват онеправдани.

Ние знаем като практикуващи, че емоционална молба за развод, която разпределя вината и подробно описва причините за разпадането на брака, няма да промени финансовото уреждане на нашия клиент.

Често може значително да увеличи неприязънта и да загуби съдебни разходи в процеса. Въпреки това, преместването на клиента си, за да види нещата по този начин, може да бъде предизвикателство.

Емоционално въздействие върху клиентите

Като семеен адвокат виждам емоционалните щети, които разводът може да нанесе върху родителите и съпрузите в почти всеки случай, който поемам.

Разводът раздвижва кипящ котел от сърдечна болка, тъга, безпокойство, гняв и разочарование, само частично смекчени от чувството за освобождаване и облекчение. Това е събитие, променящо живота.

В много случаи разпределението на вината даваше на истински потърпевшите „официален“ изход и възможност да чуят гласа им.

Тази възможност може би доведе до известна степен на затваряне, позволявайки и на двете страни да продължат напред с подновено самочувствие (или поне с малко по-малко разсеяна гордост).

Няма изход за емоции

При развод без вина, разделящите се страни няма непременно да имат изход за всички тези задържани чувства.

Разводът без вина е силно стандартизиран процес.

Неизбежно ще изглежда студено и безлично за много от нашите клиенти, особено когато може да им бъде изпратено уведомление по имейл, да участват в подаването на заявление онлайн.

Клиентите може да усетят въздействието от липсата на възможност да оспорят развод, с който може да не са съгласни, независимо колко рядко са те всъщност.

Те могат да разглеждат съдебния процес като клиничен, когато има такъв реален и очевиден ефект върху живота им.

Има и други съображения:

Разводът без вина може да сложи край на „играта на вината“. Това обаче не означава, че всички двойки изведнъж ще спрат да се обвиняват взаимно.

Докато са налични съвместни кандидатури, това само по себе си няма да гарантира, че всички двойки ще се съгласят и ще бъдат приятелски настроени през цялото време.

И само защото едната страна не може да оспори развода, това не означава, че ще се преобърне и ще го приеме без дълбоки чувства на наранена и разстроена.

Тези чувства ще надхвърлят начина, по който се справят с финансовото си уреждане и ще уредят децата си. Тези чувства няма да изчезнат магически.

Личното лице на развода

Като техен семеен адвокат, моите клиенти се нуждаят и искат да ми разкажат всичко за:

  • своите взаимоотношения;
  • финанси;
  • семейство;
  • деца;
  • своите надежди и мечти за бъдещето.

Често клиентите изразяват и споделят това ниво на емоционална информация за първи път с някого. Да не говорим за някой, когото никога преди не са срещали.

Те искат да бъдат сигурни, че разполагам с цялата информация, преди да ги посъветвам за вземане на решения, променящи живота. Наистина им е трудно и често текат сълзи.

Ето защо като семейни адвокати вярвам, че трябва да укрепим позицията си като лично лице на развода. С всички предизвикателства, които носи.

Подпомагането на клиентите при развод без вина ще изисква огромно количество чувствителност.

Трябва наистина да се настроим на това, което клиентите казват с новия процес. А не да го превръщаме в упражнение за отметка.

Практикуващите трябва да постигнат деликатен баланс между слушане с емпатия и съчувствие. Не искаме да ни възприемат като техен съветник.

Въпреки това, ние трябва да гарантираме, че не пренебрегваме техните чувства относно разпределянето на вина и чувството, че са онеправдани, въпреки новия закон.

Семейство, приятели и разпалване на огъня

В нашата адвокатска кантора ние сме наясно с ключовите роли, които приятелите, семейството и социалните мрежи могат да имат в предлагането на подкрепа за клиентите. Но също и в разпалването на огньовете на негодувание и неудовлетвореност.

Често ни се е налагало да се справяме с последствията от дигиталните „съвпадения с жаргон“ чрез имейл и социални мрежи медии, където малък коментар може да се превърне в голям проблем.

Разводът без вина може да увеличи желанието (и възприеманото изискване) на клиента ви да бъде изслушана чрез всякакви налични средства.

Маратон, а не спринт

Разводът може да бъде психически предизвикателен и емоционално изтощаващ за продължителен период от време. Докато новият 20-седмичен период на изчакване при развод без вина е добре дошъл период на охлаждане, за някои клиенти. Той може да се разглежда и като пет месеца в неизвестност.

Предлага време за потенциално натрупване на недоволство и фрустрация, точно толкова, колкото време за охладяване на страстите и гнева.

В действителност семейните адвокати ще знаят, че поради скорошни забавяния много разводи така или иначе не се решават по-бързо от това поради финансови споразумения. Отново обаче клиентът може да възприеме това като много по-дълъг процес.

Ние си партнираме със специалисти по психично здраве. С цел да предложим начини на клиентите да получат емоционална и психологическа подкрепа през този период и след приключване на развода им.

Не е наша работа

Като семейни адвокати, ние трябва да признаем, че не е наша работа да предлагаме това ниво на емоционална подкрепа. Ние сме семейни адвокати, а не обучени съветници.

Сега е моментът да насърчим клиентите да получат подкрепа чрез:

  • терапия;
  • консултиране;
  • внимание;
  • или каквото им помага.

За да намалят нивото на тревожност по време на изключително труден период за тях.

Смятам, че помагам на клиентите да търсят тази подходяща професионална помощ другаде. Като част от личната и съпричастна услуга, която предлагаме като бракоразводни адвокати.

Както казах в началото, за много практикуващи разводът без вина е дълго търсена промяна в законодателството, в която страстно вярваме.

Въпреки това, ние не можем да осъждаме или отхвърляме клиента, който не е съгласен или го гледа по различен начин.

Като семейни адвокати, сега повече от всякога, ние трябва да адаптираме нашия подход. За да гарантираме, че липсата на вина прави положителни промени както за клиентите, така и за практикуващите.

За връзка с нас, моля използвайте следните КОНТАКТИ